Подготовка за боядисване

Ако вече сте решили, че жизненото ви пространство се нуждае от боядисване, то подготовката за полагане на боя е също толкова важна, колкото и самото боядисване. Не се плашете от праха и мръсотията, защото често пъти това е част от самия работен процес, който обаче касае самите нас – професионалистите.

Едно от най-важните неща, които са предпоставка за доброто изпълнение на даден проект са чистотата и хигиената в работното пространство. Без значение дали ще се боядисва външно или вътрешно, трябва мястото да се обезопаси и да се изолира от останалата среда. Ако се боядисва в затворена среда, то задължително пода се обезопасява с найлон или картон, за да не пада боя върху него.Използва се специално бояджийско хартиено тиксо, което после лесно се премахва без да остава следи. С него се разделят стените от таваните, залепяйки тиксото в края на самата стена.

Целта е да се получат прави линии и да не се смесват бои и цветове. Ако мебелите остават в стаята, в която се работи, то те също трябва да бъдат покрити със съответните материали като картон и найлон, за да не се изцапат с боя. Контактите както и електрическите ключове, също трябва да бъдат облепени със специалното бояджийско тиксо. Целта на всичко това е бояджията да има свободен досег до работните повърхности и да се запазят чисти вашите мебели.

След като теренът е обезопасен следва подготовка на самите стени за полагане на новата боя. Тук много зависи дали апартаментът е нов или вече са полагани няколко слоя боя. Ако сте първи собственици няма подготовка за боядисването, а само шпакловане и изравняване на стените след което се полага и самия цвят. Ако обаче в апартамента има положени много слоеве боя, то тя трябва първо да се свали, за да се сложи новия. Това става след като се намокрят стените и със специална бояджийска стъргалка се премахва ненужната вече боя. Много важно тук е да се внимава, за да не се наруши цялостта на мазилката, затова е добре да се доверите на опитни професионалисти. Преди да се нанесе новата боя се поставя грунд, който служи за нейна основа.

Във всяко помещение има по една или друга причина дупки по стените, които преди боядисването трябва да се заличат. В противен случай тези дупки от стари картини или закачалки ще се виждат и на чисто новата ви боядисана стена. Тези дупки се запълват с шпакловъчна смес след което мястото се заглажда задължително. Малко хора знаят, но за финал може да се използва гъба напоена със сместа и да се намаже с нея самото място. По този начин се избягва шлайфането след като полето засъхне. Важно е да знаете, че гладката и хомогенна повърхност е от изключително значение за доброто боядисване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.