Какво да правим при замърсени стени

С времето следите от нашия начин на живот започват да личат и по стените в дома ни. Това често се вижда във всекидневната, където може да се види менюто ни преди 3 години, а защо не и отпечатъци от мръсни детски пръсти. Или дори в кухнята, където готвим и някоя мазнина вместо в тигана се е озовала на стената. Ако имате такива и други поражения, то трябва да им обърнете специално внимание ако сте решили да пребоядисате. Имайте предвид, че каквато и боя да сте избрали, то особен ефект няма да има ако старите петна не се третират.

Ако проблем са ви мазните петна, то може да използвате сапунен разтвор, но само ако боята е водоустойчива или на варова основа. За да се разтвори по-добре сапуна, може да го настържете на ренде и да долеете вода. Може да използвате и течен сапун разтворен в 10 литра вода. Течността се нанася с бояджийска четка върху компрометираната повърхност. Ако в стаята се пуши или се отоплявате с печка на дърва, то неминуемо след време се появяват неприятни жълтеникави петна по стените. За да премахнете този досаден ефект, то тогава е задължително използването на специални препарати, тъй като обикновената вода няма да ви помогне. Нашите специалисти имат опит в премахването на подобни зацапвания. Ако по стените пък имате засъхнала храна, то може да се използва телена четка, за да ги изтържете. Внимавайте, за да не се нарани стената.

Влагата и плесените са често срещан проблем и то не само при хората, които живеят край морето или на последния етаж. За жалост мухъл се среща често при зле изолиран апартамент или теч. Най-доброто решение е проблемът да се реши основно като се намери първоизточникът на влагата и той бъде отстранен. Боядисването би помогнало временно, но понякога и това е решение на проблема, особено ако е изпълнено качествено и професионално. Мястото първо се изсушава, а после плесента се изтъргва с четка след което се прибягва до специализиран препарат и едва след това се пристъпва към грундиране и пребоядисване. Желателно е когато се работи срещу плесен да се използва защитна маска.

Целта на това почистване е стената или тавана да се превърнат в една добра основа за грунда, който ще бъде положен преди самата боя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.